Proiect deosebit între NASA și ESA: America și Europa vor să construiască o bază spațială spectaculoasă

de: Ozana Mazilu
28 10. 2020

Marți, NASA a anunțat că este în parteneriat oficial cu Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a dezvolta Gateway, stația spațială pe care intenționează să o lanseze pe orbită în jurul Lunii.

Stația Gateway, care este menită să permită explorarea lunară pe termen lung, servind ca punct de mijloc între spațiu și suprafața lunară, va fi o aventură internațională, potrivit unui comunicat de presă al NASA. Și după ce a contribuit la stabilirea unei prezențe umane pe și în jurul Lunii, proiectul comun ar putea ajuta atât NASA cât și ESA să ajungă, în cele din urmă, pe Marte.

Când va fi gata stația spațială

Construcția stației spațiale Gateway ar putea începe până în 2022. NASA a repartizat deja sarcini contractorilor, inclusiv SpaceX și Maxar Technologies, dar acum va împărți sarcina rămasă cu ESA. ESA a fost de acord să furnizeze noi module pentru Gateway și navele spațiale care vor călători către și dinspre aceasta, precum și îmbunătățirea comunicațiilor lunare și a unui sistem pentru alimentarea Gateway-ului.

După lansarea rachetei, Space Launch System de pe Pământ va lansa nava spațială Orion, iar modulul de serviciu european, atașat la Orion, va contribui la furnizarea propulsiei necesare pentru a pune nava spațială pe o cale spre Lună.

Echipajul va călători câteva zile pe orbita lunară. De acolo, doi membri ai echipajului vor călători pe suprafața lunară la bordul unui nou sistem de aterizare umană, în timp ce doi astronauți vor rămâne pe orbită. După o săptămână istorică pe suprafața lunară, cei doi astronauți vor reveni pe orbită și se vor transfera înapoi în nava spațială Orion împreună cu colegii lor de echipaj.

Acest grup de patru astronauți se va întoarce în siguranță acasă la bordul lui Orion, aterizând în Oceanul Pacific. Primele elemente ale Gateway, produse de parteneri comerciali, vor fi pe orbită în jurul Lunii și vor fi disponibile pentru a sprijini această misiune, dacă este necesar.

„Pe scurt, vom muta zborurile spațiale umane de dincolo de orbita Pământului, pe Lună pentru prima dată din 1972”, a scris administratorul NASA Jim Bridenstine într-o postare pe blogul agenției.

În postarea sa de blog, Bridenstine a sugerat, de asemenea, că vor fi anunțate în curând mai multe acorduri internaționale care susțin programul Artemis. „Acest parteneriat valorifică cooperarea remarcabilă stabilită de Stația Spațială Internațională în timp ce avansăm spre Lună”, a spus Bridenstine în comunicatul de presă. „Gateway va continua să extindă cooperarea NASA cu parteneri internaționali precum ESA, asigurându-se că programul Artemis va avea ca rezultat explorarea Lunii în condiții de siguranță și durabilitate după aterizarea lunară inițială umană și nu numai”.